Programy studiów na kierunku Dietetyka
Stacjonarne i niestacjonarne studia licencjackie
Studia pierwszego stopnia na kierunku dietetyka trwają 3 lata (6 semestrów). Program oparto na pięciu zasadniczych modułach kształcenia obejmujących 3 moduły przedmiotów obowiązkowych (ogólne, podstawowe i kierunkowe) oraz dwa moduły fakultatywne – specjalnociowe. Założono, iż w całym programie kształcenia dominować będą przedmioty kierunkowe oraz przedmioty w ramach wybranej przez studenta specjalności.
Moduł przedmiotów ogólnych, w wymiarze 240 godzin na studiach stacjonarnych i 170 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty wymagane i niezbędne studentowi niemal na wszystkich kierunkach studiów m.in.:
- język angielski,
- wychowanie fizyczne,
- ochrona własności intelektualnej,
- bhp i ergonomia.
Moduł przedmiotów podstawowych, w wymiarze 855 godzin na studiach stacjonarnych i 470 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty z zakresu nauk podstawowych dla kierunku dietetyka, w tym także z dyscyplin pokrewnych takich jak chemia i biologia. W ramach tego modułu realizowane jest seminarium dyplomowe, obowiązujące wszystkich studentów, niezależnie od obranej specjalności. W ramach tego modułu zaplanowano przedmioty poszerzające wiedzę humanistyczną studenta. Wykładane będą m.in.:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Psychologia ogólna
- Biochemia ogólna i żywności
- Genetyka
- Chemia żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Etyka w dietetyce
Moduł przedmiotów kierunkowych, o łącznej liczbie godzin 735 na studiach stacjonarnych i 360 godzin na niestacjonarnych, stanowi zarówno zapowiedź, jak i wprowadzenie do kształcenia specjalistycznego. W ramach modułu kierunkowego wykładane będą m.in.:
- Żywienie człowieka
- Dietetyka pediatryczna
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Technologia produkcji potraw dietetycznych
- Edukacja żywieniowa
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Towaroznawstwo żywności
- Kliniczny zarys chorób
Realizować będziemy praktyczny profil nauczania, ponieważ program ma charakter wysoce aplikacyjny. Obejmuje przede wszystkim praktyczne ćwiczenia w pracowniach i laboratoriach specjalistycznych, w tym poradniach i szpitalach. Dodatkowym elementem wzmacniającym praktyczny charakter studiów na kierunku dietetyka jest możliwość osiągania efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych.
Podkreślić należy, iż w programie założono przewagę aktywnych i praktycznych metod dydaktycznych nad tradycyjną formą wykładu. Praktyki, ćwiczenia, laboratoria, konwersatoria i seminarium obejmują łącznie 71% programu na studiach niestacjonarnych oraz stanowi 75% programu na studiach stacjonarnych.
Na studiach stacjonarnych przewiduje się w roku akademickim 30 tygodni kształcenia oraz 4 tygodnie przeznaczone na sesje egzaminacyjne. Na studiach niestacjonarnych przewiduje się 22-24 zjazdy w okresie roku akademickiego ze średnią liczbą 22 godzin dydaktycznych realizowanych w trakcie zjazdu.
Studia kończyć będą się egzaminem dyplomowym. Warunkiem uzyskania kwalifikacji pierwszego stopnia dla kierunku dietetyka, poświadczonej dyplomem, jest osiągnięcie przez studenta wszystkich założonych efektów kształcenia.
Stacjonarne i niestacjonarne studia magisterskie
Przedmioty humanistyczne i społeczne:
- Problemy medycyny wieku rozwojowego aspekty społeczne
- Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
- Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia
- Zarządzanie i marketing
- Pedagogika
I rok studiów:
- Patofizjologia kliniczna
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Metodologia badań
- Język obcy
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe
- Żywność specjalnego przeznaczenia
- Interakcja leków z żywnością
- Fizjologia żywienia człowieka
- Żywienie kliniczne
- Ekonomiczne i zdrowotne aspekty produkcji żywności
- Homeostaza układu pokarmowego a odporność
- Biochemiczne wskaźniki stanu odżywienia
- Epidemiologia chorób zakaźnych
- Zasady żywienia pacjentów leczonych nerkozastępczo
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
II rok studiów:
- Zdrowie publiczne
- Informatyka w dietetyce
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo-zależnych
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Podstawy psychodietetyki
- Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Gastroenterologia pediatryczna i żywienie w chorobach metabolicznych
- Pracownia dietetyki pediatrycznej
- Żywienie osób niepełnosprawnych
- Żywienie ekologiczne a dodatki do żywności
- Żywienie alternatywne
- Żywienie w chorobach neurologicznych
- Zioła i przyprawy w dietetyce
- Seminaria magisterskie